

Bringing gastronomy to the world
Een kort verhaal waarin de geschiedenis en het succes van uw business case belicht wordt.


Gezond van Grond tot Mond
Aan de rand van een dorp in Friesland hebben mijn ouders een prachtige moestuin waarin ik (Lile) als kind graag op zoek ging naar groenten en aardappelen of lekker snoepte van de aardbeien. ’s Avonds aten we groenten uit de tuin en geregeld hadden we daar dan een heerlijk stukje suddervlees bij van een koe van mijn oom, die boer is. Later, als ik in de stad woon, valt het mij op hoe ver de mensen daar eigenlijk van hun eten afstaan en hoe lastig het is om in de hectiek van het dagelijks leven een verse en gezonde maaltijd op tafel te zetten.


Het alledaagse betaalbaar en het bijzondere bereikbaar
Wat maakt 15 mei 1962 tot een onvergetelijke dag? Elvis is er allang en de Rolling Stones zijn nog niet begonnen. De koude Oorlog woedt hevig en de Cuba-crisis moet nog komen. Kennedy leeft nog en er staat nog lang geen man op de maan. Toch zal de wereld die dag een beetje veranderen om nooit meer hetzelfde te worden. Albert Heijn start die 15de mei met de verkoop van koelkasten. De eerste vijfduizend exemplaren gaan dezelfde dag de deur uit en dat zal in de periode erna groeien tot 145 duizend.


Amul - De Witte Revolutie
Op een prachtige avond in een klein afgelegen plaatsje in de Indiase deelstaat Gujarat gaat een boer,
met een handjevol buffels in zijn bezit, naar een zuivelcoöperatie in zijn dorp om zijn melk te verkopen.
De hoeveelheid melk die hij aflevert, het vetpercentage en het bedrag dat hij hiervoor zal krijgen,
worden met de hand genoteerd. Hij loopt opgetogen terug naar huis, tevreden met de opbrengst.
Hoe zou deze boer hebben geleefd als we een halve eeuw teruggaan in de tijd? Van het kleine beetje


De kracht van samenhang, eenvoud en ambitie
‘Tijdens mijn middelbareschooltijd maak ik (Lieke) elk jaar tijdens de zomervakantie met vriendinnen een driedaagse ‘NS Zomertoer’ door Nederland. Tijdens een van die tochten belanden we in een piepklein gezondheidswinkeltje in een achterafstraatje in Vlissingen. In de etalage staan drie theedozen uitgestald, met daarop de exotische namen Kapha, Pitta en Vata. Het blijken Ayurvedische namen te zijn. Elke naam correspondeert met een bepaalde theesoort, die weer past bij een bepaald type mens.


1500-2000 – Dertien generaties boerenleven
Als inwoners van de Jordaan doen we elke zaterdag op de Noordermarkt de biologische boodschappen voor het gezin ( Jeroen, Francien, Job en Pip). Dat is lekker en voelt verantwoord, maar het geeft geen betaalbare en schaalbare oplossingen voor de voedselvraagstukken in de wereld. Lang niet iedereen wil en kan 4 euro betalen voor een knapperig stokbrood of een onsje gevulde pasta. Thuis koken en bakken we gezond, maar zelfvoorzienend is het niet. Mijn ouders (Wim en Ida Kemperman) kwamen veel dichter in de buurt. Zeker in mijn kindertijd: de jaren zeventig en tachtig.


Insecten: De sushi van de toekomst?
Pat is er met een eerste investering, die hij via Kickstarter binnenhaalde, in geslaagd de energiereep Chapul te ontwikkelen en te verkopen. Dit resulteerde in een enorme groei, maar nu wil hij zijn bedrijf naar het volgende niveau brengen. Daarvoor heeft hij een investering van $ 50.000 (€ 44.100) nodig. Soms moet je jezelf voor de haaien gooien om een échte doorbraak te realiseren. Dat is wat Pat Crowley zich realiseert als hij besluit aan het Amerikaanse televisieprogramma Shark Tank mee te doen.


Speciaal bier uit België
Het imago van de bierdrinker onderscheidt zich van dat van de wijndrinker. Waar het imago van een wijndrinker gezond en welgemanierd is, is de stereotype bierdrinker ongeciviliseerd en plomp. Bierdrinkers hebben een bierbuik. Van wijnbuiken hebben wij nog nooit gehoord; wel van Bourgondiërs, maar dat klinkt toch weer heel anders. Het onderscheid is begrijpelijk. Een voetbalsupporter die zich onder het oog van tv-kijkend Nederland emotioneel uit met een gevuld, plastic bierglas in de hand, krijgt al snel het stempel van 'baldadig' en 'ongetemd'. België omarmt een andere bierdrinker.


Duurzaamheid is schaalbaar
Een paar jaar geleden was ik (Rudy van der Linden) te gast op een hele grote farm in Queensland, Australië. De farm had een oppervlakte van ruim 20.000 hectare (ongeveer 1/7 van de provincie Flevoland). Ik reed met de boer in zijn SUV over zijn land en we gingen naar een groot veld kijken waar hij graan had verbouwd dat klaar was om te oogsten. Dit bedrijf heeft hele grote oogstmachines, maar zelfs met deze machines zouden ze er vijf dagen over doen om al het graan op dit veld te oogsten. De boer was nogal bezorgd. Het had geregend, net toen ze hadden willen oogsten. Daardoor was de


Verduurzamen van de voedselindustrie is geen eitje
Een kort verhaal waarin de geschiedenis en het succes van uw business case belicht wordt.


Visgrenzen verleggen door baanbrekende technologie
In de afgelopen eeuwen is veel Nederlandse kinderen in de geschiedenisles geleerd dat het haring kaken is uitgevonden door Willem Beukelszoon. Ook ik leerde op school dat we er trots op kunnen zijn dat deze Nederlander rond het jaar 1400 in het Zeeuws-Vlaamse stadje Biervliet deze belangrijke ontdekking heeft gedaan. Vanaf dat moment wordt het mogelijk om haring veel beter, langer en smakelijker te bewaren. Daardoor kan verder uit de kust op haring worden gevist, en kan hij over grotere afstanden worden vervoerd en verhandeld. In Biervliet staat dan ook een standbeeld van Beukelszoon.


Je kunt er boodschappen doen ... Rara, wat is het?
Dacht je dat jij veel werkte? Maak dan kennis met Kim. Kim is een 41-jarige medewerker van LG in Seoul, Zuid-Korea. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. De dag begint voor Kim als om 5:30 uur zijn wekker gaat. Nadat hij zich heeft aangekleed en klaargemaakt voor zijn werk, vertrekt hij om 06:30 uur van huis voor een twee uur durende reis met het openbaar vervoer naar Seoul. Zijn werkdag begint om 8:30 uur en bestaat voor het grootste deel uit vergaderen en werken achter de computer. Een gemiddelde werkdag voor Kim duurt zo’n 11,5 uur.


De kunst van koffie
Stel je een wereld voor waarin mensen leven alsof iedere dag hun laatste dag kan zijn. Goed gekleed slenteren ze door kleine straatjes langs monumentale historische gebouwen. Ze discussiëren, lachen, schreeuwen, huilen en zonnebaden. Een van hen is Valentina. Ze geniet van 's werelds heerlijkste wijnen en pizza’s. Overdag besteedt ze veel tijd aan het nippen aan de beste espresso in de wereld. Valentina doet dit bij voorkeur niet alleen. Ze introduceert haar voorkeuren met plezier aan uitwisselingsstudenten die voor een of twee semesters in Italië komen studeren.


Voedingseducatie voor een beter leven
Gezonde voeding is mij (Robin) met de paplepel ingegoten. Ik leerde werkelijk alles eten en drie dagen in de week kwam er bij ons thuis zelfs iemand vegetarische en uitgebalanceerde maaltijden bereiden.
Als kind was dit niet altijd een pretje. Warme sinaasappel door de groente was bijvoorbeeld geen feest.
Ook namen mijn ouders mij op jonge leeftijd al mee naar allerlei soorten restaurants. Zo ook naar
Jamie Olivers restaurant Fifteen, in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied. Mijn ouders vertelden


Duurzaam eten over grenzen
Rosewitha Madiat, 48 jaar, woont samen met haar vier kinderen in Papoea-Nieuw-Guinea. Op dit prachtige eiland leeft helaas ongeveer 40% van de bevolking onder de armoedegrens. Zo ook Rosewitha, die in een cacaobomenkwekerij werkt. In 2006 wordt haar toch al uitdagende leven flink opgeschud. De cocoa pod borer pest (CPB) vernielt bijna alle cacaobomen. Dit heeft een enorme impact op de economie. De cacaohandel verdwijnt uit het land en Rosewitha ziet haar geliefde eiland nog armer worden. Ze maakt zich zorgen over haar toekomst én die van haar kinderen.


Betaalbaar eten met een Michelin-ster
Nadat we met EasyJet waren geland op vliegveld Milaan Malpensa, stapten we in de taxi richting Cornaredo, een dorpje onder de rook van Milaan. We waren onderweg naar Davide Oldani, de man achter Ristorante D’O. Zo goed en zo grappig als dat ging raakten we met onze taxichauffeur in gesprek over – hoe kan het ook anders – voetbal. Naast het feit dat hij ons op het hart drukte dat Inter toch een stuk beter was dan AC Milan, meldde hij ons ook dat hij meerdere keren had gegeten bij Ristorante D’O. Is dat niet verbazingwekkend?


Mensen helpen er goed uit te zien, zich goed te voelen en meer uit het leven te halen
Palmolie is een precair onderwerp. Het is een goedkope oliesoort die wordt verwerkt in maar liefst 60% van de levensmiddelen. Palmolie bevat meer verzadigd vet dan andere oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt het je cholesterolgehalte, en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Naast een negatief effect op de gezondheid wordt al jarenlang gediscussieerd over de negatieve neveneffecten van de teelt van palmolie: ontbossing, bestrijdingsmiddelen die drinkwater vergiftigen, het uitsterven van diersoorten en slechte arbeidsomstandigheden.


Living the Healthy Food Dream
In 2011 studeer ik (Charlotte) af en vertrek ik voor
een aantal weken naar Los Angeles, waar ik verblijf
in shabby hostels in Hollywood en bij een familie in
The Hills. Gewend geraakt aan 1$ Burgermenu’s,
