
De pionier in islamitisch bankieren
Prelude
Islamitisch bankieren is enorm in opmars. De sector realiseert een groei van tussen de 10% tot 20% per jaar. Het aantal boeken over islamitisch bankieren groeit dan ook gestaag, tot en met Islamic Finance for Dummies aan toe! In elk van die boeken staat natuurlijk een inleidend hoofdstuk met de geschiedenis van islamic fi nance. En in elk van die inleidende hoofdstukken wordt vol trots verteld: in Mit Ghamr (Egypte) is het allemaal begonnen. Dáár zijn de fundamenten gelegd van het moderne islamitische bankieren. Wat daar is gebeurd, is zéér bijzonder. Vervolgens wordt er in drie à vier regels in zeer algemene bewoordingen verteld wat daar gebeurd is, waarna ter afsluiting nog eens wordt geconstateerd hoe baanbrekend dat was.
Ondertussen blijf je zitten met een mix van nieuwsgierigheid en teleurstelling. Wat is er dan zo bijzonder? Wat is er precies gebeurd? Waarom is dit baanbrekend? Hoe hebben ze het aangepakt? Je wilt meer weten, dus je gaat op zoek. Maar, helaas: er is niets over te vinden in de literatuur. Internet afstruinen levert ook niet meer op dan wat obligate informatie. Totdat je nog een Mit Ghamr-zoeker tegenkomt met wie je samen wat puzzelstukken bij elkaar kan leggen: een interview met de zoon van de oprichter en eerste Mit Ghamr-manager, een Amerikaans getypt rapport uit 1967 van de Ford Foundation en het in een antiquariaatje gevonden Duitse proefschrift uit 1982 van oprichter Ahmad El-Naggar zelf. En inderdaad, het klopt. Wat in Mit Ghamr is gebeurd is bijzonder. Lees maar.
Het is 1963. De Mit Ghamr’s Savings Association wordt geopend. Die werkt met islamitische microfi nanciering, nog ver voordat islamitisch bankieren of traditionele microfinanciering bestaan. Mit Ghamr wordt opgericht en geleid door Ahmad El-Naggar, die geïnspireerd is door de opzet van de Duitse spaarbanken, zoals bijvoorbeeld de kredietcoöperaties van Raiffeisen. 170 Het belangrijkste doel van de Mit Ghamr Savings Association is om mensen het belang in te laten zien van het sparen van geld. Onderliggend aan dit doel werkt El-Naggar aan vragen over sociale rechtvaardigheid, armoedebestrijding, economische ontwikkeling en gelijke toegang tot krediet. 171 De meeste auteurs zien Mit Ghamr daarom als de eerste islamitische bank, 172 of de enige en kortstondige ervaring met islamitisch sociaal bankieren. 173 Hoe het ook zij, het blijft voor islamitische economen een inspirerend voorbeeld. Mit Ghamr wordt alom gezien als een unieke en creatieve instelling, ontworpen om een sociaal doel te dienen; iets wat geen andere islamitische bank tot op heden is gelukt.
Islamitische economie is een brede morele discipline die zich bezighoudt met het algemeen maatschappelijk welzijn. We hebben het dan over islamitisch bankieren, awqaf(religieuze giften), zakah (het geven van aalmoezen) en takaful (verzekeringen). Het moderne idee van islamitische economie ontstaat omstreeks de tijd van de opdeling van India in 1947. Rente wordt (in de islamitische wereld) gezien als een instrument van de westerse dominantie en een bron van de islamitische decadentie. 174 Tegen deze achtergrond ontstaat een nieuwe vorm van islamitisch zelfbewustzijn. Je zou kunnen zeggen dat de islamitische morele economie een reactie is op de zwakke economische ontwikkeling in de moslimwereld. Tegelijk biedt het een alternatief voor zowel het communisme en het kapitalisme. 175 Want, islamitisch financieren volgt de regels van de sharia (de islamitische wet) op basis van de Koran en de soenna. De sharia ziet rente (riba),onzekerheid (gharar) en gokken (maysir) als zaken die moeten worden vermeden bij alle zakelijke transacties. Dit kritisch kijken naar geld verdienen met geld is niet uniek voor de islam. Het is vergelijkbaar met de regels in het vroege christendom die het ook verboden om rente te ontvangen. Om die reden spelen niet-christenen van oudsher een prominente rol in het bankieren in Europa. Het islamitisch bankieren brengt een aantal duidelijke regels met zich mee: rente is verboden, onzekerheid in de contractuele voorwaarden is niet toegestaan , het investeren in bepaalde economische activiteiten is verboden (waaronder varkensvlees, alcohol, tabak en wapenproductie, gokken en pornografie), de winsten, risico’s en verliezen van de economische activiteiten moeten worden gedeeld door alle betrokken partijen en achter elke financiële transactie moeten materiele vaste activa zitten. Dus geen financiële constructies die geen link hebben met de reële economie. 176 Volgens de islamitische wet moet geld worden gebruikt op een productieve manier. Voor alle duidelijkheid: het maken van winst is niet verboden, maar wordt gezien als een rechtvaardige beloning voor het doen van werk. Dit is nogal wat!
Die zaken die verboden worden in het islamitisch bankieren, zijn juist de fundamenten van het businessmodel van de westerse banken: rente, speculeren, derivaten, transacties waar geen enkele materiële activa achter zitten en ga zo maar door. Als je op zo’n totaal ander fundament een succesvolle bank kunt bouwen, dan ben je pas echt aan het pionieren.
Een onderscheidend kenmerk van de islamitische economie is de focus op ontwikkeling en maatschappelijke doelen. Islamitisch bankieren biedt financiële inclusie aan die mensen die zichzelf om religieuze redenen buiten het heersende financiële stelsel plaatsen. 177 Daarom wordt er van islamitische financiële instellingen verwacht dat zij het scheppen van banen bevorderen, dat zij veelbelovende economische sectoren ondersteunen, ondernemerschap stimuleren, sociale rechtvaardigheid en gelijkheid bevorderen en armoede bestrijden. 178 Bovendien kunnen banken bijdragen aan zakahfondsen voor liefdadigheid en sociale doeleinden. Hoewel niet iedereen de sociale functie van islamitisch bankieren centraal stelt, is iedere islamitische econoom het ermee eens dat islamitisch bankieren gebaseerd moet zijn op het delen van winsten en verliezen in plaats van op basis van de rente. 179 Wat betekent dat concreet? Leningen worden aangegaan op basis van profit and loss sharing (PLS). Veelbelovende bedrijven die geld nodig hebben, krijgen geld van de bank. Hiermee wordt de bank risicodrager in het betreffende bedrijf en deelt de bank ook in de winsten (én verliezen) van het bedrijf. De opbrengst voor de bank is dus niet de rente op de lening (zoals in het conventionele bankieren), maar een deel van de winst van het bedrijf. 180 Dit is aantrekkelijk voor ondernemers die meer teruggeven als er ook meer resultaat is om dat van te doen en andersom. Risicodeling is daarmee wel meer onzeker en meestal onaantrekkelijk voor banken! 181 Je hebt meer spaargeld en eigen vermogen nodig om hetzelfde bedrag uit te kunnen lenen door de grotere onzekerheid of het wel wordt terugbetaald. Daarbij is het is veel moeilijker en intensiever in de samenwerking met partijen die bij je lenen. In de praktijk anno 2015 wordt bij de islamitische banken minder dan 10% van de kredieten toegewezen op PLS-basis. Om deze reden worden bestaande islamitische fi anciële instellingen bekritiseerd omdat ze afwijken van het islamitische ideaal van winst- en verliesdeling. 182 Kortom, er is kritiek op de hedendaagse islamitische banken dat ze hun roots verloochenen en te weinig positieve sociaal-economische impact realiseren. Tegelijkertijd gaat het de islamitische financiële sector flink voor de wind met een gemiddelde jaarlijkse groei van zo’n 10% tot 20%. Tegen deze achtergrond is Mit Ghamr helemaal een boeiende case. Als eerste experiment binnen het islamitisch bankieren met zijn unieke eigenschappen die zich onderscheiden van die van de huidige islamitische commerciële banken, is deze case het bestuderen waard.
Visie en positionering
Financiële inclusie
• Mensen leren over het belang van sparen
• De islamitische morele economie als alternatief voor het communisme en het kapitalisme
• Ahmed El-Naggar studeerde in Duitsland, was gefascineerd door het Duitse spaarbanksysteem en integreerde dit idee in het islamitische bankieren
• Gestart als een project
• Armoedebestrijding
• Sociale rechtvaardigheid
• Economische ontwikkeling
• Gelijke toegang tot krediet voor de Egyptische boeren
• Producten die aansluiten bij je religieuze overtuigingen
• Financiële inclusie
• Ontwikkeling van de samenleving
• Sociale rechtvaardigheid
Zie kernwaarden
• Inzicht in mensen
• Het op elkaar afstemmen van religie, wetenschap en financiële praktijk
• Geen rente (riba)
• Geen onzekerheid (gharar)
• Niet gokken (maysir)
Het businessmodel
• Geld om zaken te doen, of om persoonlijke financiële problemen op te lossen en een goede plek voor mijn spaargeld
• Mit Ghamr helpt me in het runnen van mijn bedrijf
• Congruentie tussen religie, traditie en financiën
• Geen rente, maar het delen van de winsten en verlies/risico
• De discipline hebben om geld te sparen
• Kan ik deze mensen vertrouwen?
• Lokale bank die past bij het bestaande klimaat en past bij de Arabische tradities en de persoonlijke religie. Onafhankelijk van overheid
• Commerciële banken zijn geen directe concurrenten
• De grootste concurrent is het hebben van geen enkele bank
• Vrome moslims binnen het gebied van Mit Ghamr die bezorgd zijn over contracten waarmee rente (riba) gepaard gaat
• Door de geschiedenis en de overheid: een gebrek aan particulier initiatief en onwetendheid in het omgaan met financiën en financiële instellingen
• De bank is van de mensen zelf. Lokale mensen zijn vertegenwoordigd in het bankbedrijf
• Nieuwe medewerkers worden zorgvuldig geselecteerd?
Zie operatie
• Technische ondersteuning door apparatuur, training en consultants vanuit Duitsland
• Steun en bescherming van de minister van Economische Zaken, maar onafhankelijkheid van overheidsbureaucratie
Zie leveranciers
• Mond-tot-mondreclame (Informele) leiders
• Voorlichting en educatieve bijeenkomsten
• Toneelstukken en fanfare
Zie Marketing
• Persoonlijk contact met mensen die je vertrouwt
• Vestigingen in de lokale gemeenschap
• Hulp bij het omgaan met geld, sparen en bij het runnen van hun bedrijf
Zie klantcontact
Waarde
• Van 17.560 klanten naar 251.152 in vier jaar tijd
• 61% heeft nog nooit gespaard
• Bij 77% is de houding ten aanzien van sparen aanzienlijk veranderd
• Hoge moraal en company spirit
• Medewerkers worden geïnspireerd en betrokken
• Een systematische mobilisatie van de boeren tegen de onverschilligheid en het fatalisme is gerealiseerd. Ze nemen weer initiatief en ontwikkelen daarmee de regio
• Mit Ghamr legt het fundament voor het moderne islamitische bankieren
Een persoonlijke en lokale aanpak met oprecht inleven en luisteren is cruciaal.
Mit Ghamr laat zien hoe financiële instellingen daar in korte tijd vertrouwen mee kunnen winnen. Zij doet dat door vele gesprekken te voeren met boeren en maatschappelijke boegbeelden, en daarbij aan te sluiten op de Arabische tradities en hun geestelijke erfenis. Ook onverwachte ‘marketingacties’ als toneelstukken, fanfares en formatiebijeenkomsten leveren hieraan een belangrijke bijdrage.
Het is mogelijk om nieuwe verdienmodellen te creëren in een moeilijke markt, als je daartoe wordt gedwongen omdat de bestaande verdienmodellen niet mogen.
Het introduceren van renteloze leningen, gebaseerd op het delen van winsten en verliezen, opent nieuwe mogelijkheden voor waardecreatie en de rol van banken in een gemeenschap. In dit nieuwe model zijn de belangen van de bank en de klant gelijk. Doordat winst en verlies worden gedeeld, is het succes van de klant ook belangrijk voor de bank. Dat is de reden waarom de bank helpt bij het verbeteren van het bedrijf van zijn klanten en helpt bij het ontwikkelen van de gemeenschap. De relevantie van Mit Ghamr ligt in haar kenmerkende filosofie, omdat dit tot op de dag een uitstekend voorbeeld is van het ontwikkelingsdoel van de islamitische financiële wereld.
Het succes is afhankelijk van het maatschappelijk-politieke draagvlak.
De stichting van Mit Ghamr is de uitkomst van een aantal met elkaar samenhangende gebeurtenissen. Het project is het resultaat van de duidelijke visie van de oprichter, Ahmad El-Naggar, gevormd door de institutionele context van Egypte in die tijd. Het experiment verwerft draagvlak bij medewerkers en klanten, maar krijgt dit niet volledig van de overheid, wat leidt tot nationalisatie van de bank.
Benadruk het vertrouwen tussen de bank en de klant met gebruik van een winst- en verliesdeling.
Vergeleken met de huidige islamitische commerciële banken heeft Mit Ghamr unieke kenmerken. Een shariaraad en een ‘islamitisch’ label ontbreken. Dit voorbeeld heeft een langdurige impact op de bankenwereld; de onderscheidende eigenschappen ervan zijn nog steeds onderwerp van discussie.
Bronnen

170 Zie voor het briljante businessmodel van Raiffeisen Geelhoed & Geelhoed in Kemperman, Geelhoed &Op ’t Hoog (2013).
171 Hegazy (2007), p. 585.
172 Chapra (2000) en Vogel & Hayes (1998).
173 Asutay (2012) en Kahf (2004).
174 Kuran (1995), p. 206.
175 Visser (2009), Asutay (2012).
176 Volk & Pudelko (2010), pp. 192–193.
177 Warde (2004), p. 40.
178 Warde (2000), pp. 174-175.
179 El-Ashker & Wilson (2006).
180 Warde (2004), p. 40.
181 Nienhaus (1994), p. 12.
182 Henry & Wilson (2004), pp. 3.
- Login of registreer om te kunnen reageren