
Insecten: De sushi van de toekomst?
Prelude
Pat is er met een eerste investering, die hij via Kickstarter binnenhaalde, in geslaagd de energiereep Chapul te ontwikkelen en te verkopen. Dit resulteerde in een enorme groei, maar nu wil hij zijn bedrijf naar het volgende niveau brengen. Daarvoor heeft hij een investering van $ 50.000 (€ 44.100) nodig. Soms moet je jezelf voor de haaien gooien om een échte doorbraak te realiseren. Dat is wat Pat Crowley zich realiseert als hij besluit aan het Amerikaanse televisieprogramma Shark Tank mee te doen.
In Shark Tank pitcht Pat zijn energiereep. Die bevat een ‘geheim’ ingrediënt. Een ingrediënt met 15% meer ijzer dan in spinazie, twee keer meer eiwit dan in rood vlees, en net zo veel vitamine B12 als in zalm. Pats energierepen zijn populair in sportscholen en bij mensen die outdoor sporten beoefenen, zoals bergbeklimmers en rafters. Maar ook in biologische winkels doen de repen het goed. Als Pat onthult dat krekels de bron zijn van het eiwit in de energierepen, trekken de Sharks een vies gezicht: ‘Dit zal nooit werken, omdat consumenten in het Westen geen insecten willen eten’. En dus legt Pat rustig uit dat het niet nieuw is om een taboe te doorbreken. Dertig jaar geleden was het eten van rauwe vis ook ‘not done’. De doorbraak van sushi begint met de California Maki. Door de rauwe vis en andere ingrediënten te verstoppen in een mooi rolletje rijst, ziet het er een stuk aangenamer uit. En dus beginnen mensen te proeven en te ervaren. Dit is exact de strategie van Pat voor de krekels. Hij maakt er proteïnemeel van en benut dit in het voor de westerse consument herkenbare product de energiereep, maar dan met veel meer eiwit en vitamine.
Chapul is de eerste aanbieder én het meel is goedgekeurd door de strenge Food and Drug Administration (FDA). Meel dat benut kan worden voor veel meer producten dan alleen energiebars. ‘BAM’, de Sharks zijn om. Pat gaat met Mark Cuban in zee, die de benodigde $ 50.000 investeert voor 15% van de aandelen.
Zoals in veel cases in Briljante Business Modellen in Voeding spelen boeren ook een belangrijke rol bij Chapul. In tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten, zijn zij niet de initiatiefnemers, maar juist de reden waarom Chapul is opgericht. Pat Crowley komt uit het zuidwesten van de VS en is zeer gepassioneerd over de natuur in het gebied waar hij woont. Als kind bezoekt hij regelmatig de Coloradorivier. Hij raakt nauw betrokken bij het gebied wanneer hij als professioneel riviergids aan de slag gaat.
Met een achtergrond in watermanagement, wijdt hij een groot deel van zijn carrière aan
onderzoek naar hoe toekomstige generaties kunnen voorzien in hun waterbehoefte. De
maatschappelijke uitdaging van het dreigend tekort aan schoon water fascineert Pat
vanuit zijn ervaring als planner op het gebied van duurzame watervoorziening. Hij kent
de problematiek als geen ander en gaat op verkenning naar een oplossingsrichting. Hij
stuit op de TED Talk van de Nederlandse wetenschapper Marcel Dicke, een van de voortrekkers op het gebied van het eten van insecten als onderdeel van de westerse voeding. In zijn talk vertelt Marcel Dicke dat er bijna een miljard mensen zijn die continu honger lijden, hij benoemt het belang van het verminderen van voedselverspilling én effi ciëntere voedselproductie waarbij veel minder water wordt gebruikt om het voedsel te produceren.
Hoe meer Pat zich in de materie verdiept, hoe meer hij merkt wat voor destructief effect de agricultuur kan hebben. Hij komt erachter dat 70 tot 90% van al het verse water wordt gebruikt voor de agricultuur, en dat ruim 70% van de agricultuur bestaat uit bio-industrie. Zijn belangrijkste inzicht is dat onze vleesconsumptie onze planeet uitdroogt. Dit begon al bij de Coloradorivier, van oudsher een levensader die tegenwoordig niet eens meer de zee bereikt. En zo ontstaat Pats en daarmee Chapuls hoger doel, waar het woord insecten niet eens in voorkomt: het garanderen van veilig en gezond water voor toekomstige generaties.
Chapul wil aan het front staan van duurzame innovaties en op grote schaal impact
hebben op de manier waarop we voedsel verbouwen en distribueren. Het bedrijf wordt
gerund door een klein team van bevlogen en betrokken mensen die Pats passie delen.
Het team heeft een aantal sterke waarden dat terugkomt in hun werk. De belangrijkste
kernwaarde van Chapul is authenticiteit. Dat betekent in deze kleine organisatie: weten
waarom je doet wat je doet, weten waar je goed in bent en je niet anders voordoen. De
manier waarop Pat Crowley zichzelf presenteert in zijn publieke optredens blijkt hier
een voorbeeld van. Je ziet iemand met een diep geloof in wat hij doet. En je ziet ook
iemand met een hippieachtig uiterlijk, die zich niet ineens strak in een pak giet om een
zakelijke presentatie te geven. De tweede kernwaarde is eerlijkheid. Chapul vindt het
belangrijk om zaken te delen en niets te verbergen. Een voorbeeld hiervan is de opensource-benadering. In plaats van het recept en de bereidingswijze voor zichzelf te
houden, patent aan te vragen en hierdoor een hogere prijsstelling te kiezen, kiest
Chapul er juist voor om die te delen met als doel de jonge markt te laten groeien. De
laatste waarde is positiviteit. Chapul kiest continu voor een positieve benadering om
mensen mee te krijgen in de oplossingen. Deze positieve sfeer komt tevens tot uiting in het taal- en beeldgebruik.
De kernkwaliteiten van Chapul zijn cruciaal voor het creëren van doorbraken. Dat begint met creativiteit en humor. Chapul is voortdurend op zoek naar creatieve manieren om het eten van insecten in het Westen laagdrempelig en normaal te maken. Humor is hun manier om zowel aanpak als uitingen leuk te maken. Dit was vooral in de beginperiode belangrijk, omdat er veel kritiek was op het idee van het eten van insecten. Een andere kernkwaliteit van Chapul is lef. En wel het lef om de status quo te doorbreken en risico’s te nemen. Om grote systemen ter discussie te stellen en de regels van het spel te veranderen. De kleinschaligheid van Chapul is hierbij een voordeel, want hierdoor is de organisatie wendbaar. Deze wendbaarheid is nodig om snel in te spelen op kansen. Want zeker in de beginfase waarin Chapul zich bevindt, gaat het vaak om het ontdekken van wat wel en niet werkt en is flexibiliteit nodig om nieuwe dingen te proberen en snel afscheid te nemen van een aanpak die niet werkt. Hoe werkt dat in de praktijk? Uit een promotiecampagne op straat blijkt al snel dat bij consumenten een energiebar die wordt gepromoot als dé revolutie op het gebied van waterschaarste niet echt aanslaat. Achteraf logisch, want mensen verwachten en willen vooral een bar die lekker is en veel energie oplevert. Al snel veranderen ze hun aanpak, waarin de nadruk niet ligt op de impact op het milieu, maar op hoeveel meer vitaminen en eiwitten het product bevat.
De creativiteit van Chapul is niet alleen in de producten terug te vinden. Ook in de
manier waarop het zaken doet, wordt gezocht naar creatieve oplossingen. Chapul
begint als start-up die door de gemeenschap wordt gefinancierd. Er is vrijwel geen marketingbudget. Dit vraagt om een totaal andere aanpak. Dat biedt ruimte voor innovatie! Door hun unieke identiteit worden ze opgemerkt en krijgen ze als vreemde eend in de bijt al snel gratis media-aandacht. Zo lukt het om tijdens de grootste foodbeurs van de VS als nieuwkomer op te vallen. Ze hebben nauwelijks budget voor hun stand en staan op een afgelegen plekje. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, bouwen ze ter plekke hun stand van materiaal dat ze op de beurs vinden. Ondanks (of juist dankzij) de bij elkaar verzamelde stand gooit Chapul hoge ogen: ze ontvangen die dag de prijs voor meest veelbelovende nieuwkomer!
Visie en positionering
Duurzame en voedzame producten
• Het garanderen van veilig en gezond
water voor toekomstige generaties
• Opgericht in 2012 door Pat Crowley, geïnspireerd door een TED Talk over de effecten van voedsel op watergebruik
• Op grote schaal impact hebben op de manier waarop we voedsel verbouwen en distribueren
• Onderdeel van een duurzame voedselrevolutie, te beginnen met energierepen met insecten
• Authentiek
• Eerlijk
• Positief
• Authentiek
• Eerlijk
• Positief
• Creativiteit
• Humor
• Lef
• Wendbaarheid
• ‘Winnaar’ Shark Tank
• NEXTY Award voor het meest innovatieve voedingsproduct op de Natural Products Expo West 2014
Het businessmodel
• Een ‘normale’ energiereep, maar dan op basis van de proteïne van insecten
• Online of in een van de 7-Eleven winkels, waar je het net als elke andere reep koopt
• Een echte ‘feelgood reep’. Lekker en gezond. Goed voor jou én voor de wereld
• Iets duurder dan de doorsnee reep
• Even naar de winkel of online bestellen, en met de abonnement-mogelijkheid nog minder moeite
• De eerste keer vraag je je af of hij echt net zo lekker smaakt als de repen die je gewend bent!
• First mover. Als eerste gestart op Kickstarter en als eerste fi nanciering gekregen met nationale aandacht
• In de VS zijn er andere ‘entropreneurs’, zoals: All Things Bugs, Exo, Senzu Foods, en La ViewEye. Er is genoeg plaats in deze jonge groeimarkt
• Early adopters in de VS: Natural food lovers en outdoor sporters
• Mensen willen voedzame repen die passen in hun gezonde leefstijl
• Eigen productieketen
• Lean & mean, met 6 mensen wordt alles gedaan
• De repen worden door henzelf geproduceerd
• Er wordt doorlopend gezocht naar nieuwe receptuur en toepassingen
• Low-techbedrijf, dat toch voldoet aan alle eisen die de voedselindustrie en toezichthouders opleggen
• Eigen productieketen
• Lean & mean, met 6 mensen wordt alles gedaan
• De repen worden door henzelf geproduceerd
• Er wordt doorlopend gezocht naar nieuwe receptuur en toepassingen
• Low-techbedrijf, dat toch voldoet aan alle eisen die de voedselindustrie en toezichthouders opleggen
• De krekelboerderij in Californië die de Jamaicaanse krekels levert
• Ketens zoals 7-Eleven, waarbij het netwerk van Mark Cuban wordt gebruikt voor uitbreiding
• De krekelboerderij in Californië die de Jamaicaanse krekels levert
• Ketens zoals 7-Eleven, waarbij het netwerk van Mark Cuban wordt gebruikt voor uitbreiding
• Verkoop zoals elke andere energiereep, zowel online als offline
• Versterking reputatie via Kickstarter, Shark Tank en TEDx-congressen, waaronder in Zwolle, en een promotour (met Mark Cuban)
• Verkoop zoals elke andere energiereep, zowel online als offline
• Versterking reputatie via Kickstarter, Shark Tank en TEDx-congressen, waaronder in Zwolle, en een promotour (met Mark Cuban)
• Online
• Online
Waarde
• De klant krijgt een duurzame en gezonde energiereep tegen een goede prijs
• Een fijne werkgever met veel positieve energie
• Als kleine start-up genoeg ontwikkelingsmogelijkheden
• Het zijn de eerste stappen die worden gezet om het taboe op insecten eten te doorbreken
• Zelfs bij een kleine verschuiving van de consumptie is de impact op de maatschappij al enorm
• Klanten als financiers en ambassadeurs met een goed verhaal. Zonder ook maar een euro aan marketingbudget wordt het bedrijf gestart. Door te kiezen voor crowdfunding heeft Chapul de online community van Kickstarter achter zich gekregen en enthousiast gemaakt. Behalve financiering levert dit ook voldoende marketing op om te starten: een trouwe fanbase die de bron is van ‘free publicity’ en verdere verspreiding van het verhaal.
• Doorbreek het taboe door de grenzen op te rekken vanuit het bestaande. Het succes van deze business lijkt niet te liggen in superefficiënte productie of in de allerlekkerste energiereep. De sleutel is het doorbreken van een taboe. Net zoals in het verleden bij sushi en kreeft. Chapul heeft zich hierdoor laten inspireren en het inzicht gebruikt door meel van insecten te verwerken in een bestaand en herkenbaar product: deenergiereep. Waar het verhaal van de insecten transparant wordt gedeeld en benut in de marketing, zijn de waarneembare en voelbare barrières voor de acceptatie geëffend. In deze vorm durft iedereen wel insecten te eten.
• ‘Do good by making business’. Waterbesparing is de drijvende kracht achter de succesvolle Kickstartercampagne. Toch verlegt Chapul het accent van de boodschap wanneer het product aan een breder publiek wordt aangeboden van waterbesparing naar gezondheid en voedingswaarde. Plat gezegd: de reden dat jij een product maakt, hoeft niet dezelfde reden te zijn voor een klant om het te kopen. Maar goede verkoopcijfers helpen jou wel het hoger doel te bereiken.
• Zoek naar de grondoorzaak en wees creatief. Soms moet de oplossing ergens anders worden gezocht dan waar het probleem zit. Pat is gefascineerd door water. Zijn droom en drijfveer is: voldoende water voor iedereen. Eén van de hoofdoorzaken van watertekort heeft te maken met onze huidige voeding, die afhankelijk is van dierintensieve voedselproductie in een grote veestapel. Op het gebied van insecten liggen grote kansen. In plaats van een beleidsmatig verhaal te maken over water en de wereldvoedselproblematiek, ontwikkelt Pat een oplossing in productvorm die meteen functioneert, tastbaar en schaalbaar is, en zichzelf financiert. Hiermee biedt hij een ‘conversation piece’ in de dialoog over waterbezuiniging dat heel anders werkt en een heel andere doelgroep bereikt dan sheets en rapporten. Het blijft goed om je af te vragen welke ‘insectenreep’ hoort bij het ‘watertekort’ dat jij wilt oplossen met je organisatie.
Bronnen

Bronnen en verwijzingen
- Login of registreer om te kunnen reageren